Hur når man toppen på Kilimanjaro

SAMMANFATTNING

  • Du behöver inte vara extremt vältränad för att nå toppen. Bra grundkondition krävs dock.
  • Frisk
  • Att nå toppen kräver ingen klättring, vandring gäller om än tuff sådan
  • Solen är värsta fienden
  • Ditt psyke kan vara både vän och fiende. Ge inte upp
  • PolePole gäller. Vilket är Kiswahili och betyder ungefär ”nu tar vi det riktigt lugnt”. Gå Sakta!
  • Du kan gå hela året. Under april – mitten av maj kan det dock regna för mycket vissa år så rutter stängs
  • En extra acklimatiseringsdag hjälper teoretiskt men har man  problem med t ex huvudvärk kan det vara bättre att ”bita ihop och gå upp”
  • Det finns många olika rutter att välja mellan. Machame är den som flest väljer.
  • Ät ordentligt även om du inte är hungrig och glöm inte att dricka mycket vatten
  • Bra guide är mer viktigt än man kan tro
  • En bestigning av Kilimanjaro är en stor apparat med många bärare, guider, kock med flera inblandade. Detta gör att en Kilimanjaroresa kostar en del.

Kontakta ditt försäkringsbolag för resetillägg till hemförsäkringen. Meddela dem att det inte är klättring utan vandring. Byt försäkringsbolag om de inte vill inkludera vandringen. Ni är utanför EU så ambulansflyg hem skall ingå om ni blir riktigt sjuk.

REGELVERK

  • Park- och campingavgift ska ingå i priset
  • Rescue fee
  • Porters, kock, guide etc skall ha avtalsenliga löner
  • Dricks är vedertaget i hela Afrika och är rätt omfattande på berget. Personalstyrkan är borta en vecka och får för er skull jobba hårt.
  • Man måste vara 10 år eller äldre för att vandra på på toppen av Kilimanjaro
  • Har man hjärtfel måste man ha läkarintyg på att riskerna inte är större än för en frisk människa

ATT VANDRA PÅ KILIMANJARO –  VAD HJÄLPER DIG ATT NÅ TOPPEN

Att försöka nå toppen på Kilimanjaro är för de flesta ”A ones in a lifetime experience” så det gäller att förbereda sig rätt både mentalt, fysiskt och utrustningsmässigt.

Sammanfattningen är det enda du behöver lägga på minnet men nedan kommer mer information och förklaringar.

KONDITION

Det finns ingen korrelation mellan superkondition och förmågan att nå toppen. Lika många vältränade knäcks av den tuffa vandringen i tunn luft som de som enbart har tränat genom att vandra innan. Fördelen med att vara van att anstränga sig hårt är att man är van att det är tufft men de råkar ofta ut för hybris och går alltför fort i början samt att de knäcks av chocken att det är så tufft som det är att vara över 4000 m.ö.h.

Bra grundkondition krävs och väl ingådda skor är ett måste!

FRISK

Var försiktig före så du inte råkar ut för förkylning eller magåkomma. Har du problem med hälsan som ska du absolut rådfråga din läkare. Jag har vänner som gått upp på Kilimanjaro fast de haft kroniskt hjärtfel och det har gått bra. Men det är förbjudet att vandra på Kilimanjaro om man har problem och inte rådfrågat läkare. Det dör flera personer på berget varje år!

För äldre är det än viktigare att ta det lugnt. För en bra tränad person gäller att ta max ett steg per sekund, för äldre än saktare.

Träna upp musklerna som avlastar knäna, gärna på gym.

På plats: Värm upp på morgonen med gymnastikövningar innan dagens vandring börjar (5 – 7 timmars). Stretcha på kvällen. Knäna belastas mycket på nervägen. Idrottsläkare el dyl kan vara bra att ta råd av innan.

SOLEN

Se till att ha på dig solskyddskräm och kläder samt hatt för att skydda dig mot UV strålningen. Att bränna sig tar ner möjligheterna att nå toppen radikalt.

KLÄTTRING / VANDRING

Det är ingen klättring som gäller utan vandring om än tuff sådan på grund av höjden och lutningen.

Man kan dock behöva använda händerna vid något tillfälle t ex på den berömda Barranco Wall (väggen). En lodrät 20 m hög klippväg som man via en smal stig skall ta sig uppför på t ex Machame Route. (Även Lemosho, Shira och Umbwe använder sig av stigen uppför ”väggen”).

UTRUSTNING

Stadiga vandringsskor som du gått in är det viktigaste. Mycket bra är att ha med bra sandaler – foträta, som man kan vandra med.

I övrigt klicka på detta i menyn ovan.

VAL AV RUTT

Det finns sex rutter att välja mellan. En är enkelriktad för nedstigning. Machame är vanligast idag, Marangu var det tidigare.

NÄR SKALL MAN VANDRA PÅ KILIMANJARO  – VAL AV ÅRSTID

Först och främst: väder är väder även där dvs rätt oförutsägbart så planera inte in er vandring utifrån förväntat väder. Åk när det passar er själva.

Norra Tanzania har två regnperioder. Den stora, ”masika” infaller i slutet av mars  till slutet av maj samt en kortare regnperiod (de korta regnens regnperiod) runt november. Den påverkar normalt inte er vandring alls även om det kan regna i regnskogen och bli halare då – men det gäller bara första dagens vandring så ”no problem”. (De regnen kan dessutom utebli helt.) Över 3500 m nivån regnar det alltså mycket sällan. Snö förekommer dock ibland – ända uppe på toppen.

 Under masika’n kan det vissa är regna för mycket så vissa rutter kan t o med behöva stängas. Under den perioden är Rongai ett säkrare kort.

Januari, februari och första halvan av mars är de varmaste månaderna, med underbar klar himmel morgnar och kvällar. Mycket populära tider att klättra även om du kan få någon dusch under dagen.

Juni, juli och augusti är ”vinter” månader i Tanzania. Även om det fortfarande är varmt under dagen så är nätterna kalla. Men luften är torrare och krispigare så det är en utmärkt tid att vandra.

Augusti och september är peak season (
tillsammans med jul/nyår förstås). Många sydeuropeer är lediga så om du vill undvika trängsel bör du överväga en annan tid. September är lite lugnare, oktober – mitten av dec än bättre.

Klättring under fullmåne är populärt av uppenbara skäl men risken är att man blir besviken pga vädret.

Masika under april och maj, innebär kraftigare regn på Kili. Men även det är inte garanterat och det varar inte i timmar då mest regn drabbar kusten. Så även om vissa människor vill undvika masikan föredrar andra det.

Regn perioden från november till december påverkar inte er vandring. Skurarna är korta och ganska uppfriskande i stället – om de överhuvudtaget kommer..

Oktober är oftast en bra tid för klättring – innan regnen kommer och när värsta peak season gått över.

Men jag upprepar: ”Åk när det passar er själva bäst!

HÖJDSJUKA

Förmågan att klara den tunna luften är ärftlig men kan tränas upp. Endast träning på hög höjd ger bättre förmåga. Kön. ålder eller allmän konditionsträning påverkar inte.

”Alla” får problem på berget så tro inte att det bara är du som stundtals känner dig helt slut och har huvudvärk.

Det finns ingen korrelation mellan känslighet för höjdsjuka och faktorer av kön, ålder, fitness ect.

Akut höjdsjuka är en allvarligt tillstånd och kräver att man blir nertagen till lägre nivå. Bår finns därför på berget. Detta tillstånd är ytterst ovanligt och de flesta guider har inte ens råkat ut för något fall. Så man skall inte överdriva riskerna för detta men vara uppmärksam på sitt tillstånd.

Det är inte alls ovanligt att ditt beteende ändras pga höjden. Guiderna är vana så ni behöver inte skämmas alltför mycket om ni blir arga och lättretliga. En jag vandrade med gick i spiraler upp och spottade och fräste av ilska. Hans vilja var dock enorm så han nådde toppen trots sina personlighetsförändringar.

Uppstår sådana måste guide och medklättrare vara mycket uppmärksam på dig – de är mer allvarliga symptom på höjdsjuka och normalt måste du omedelbart gå ner till en lägre höjd.

Gå långsamt även på bergets nedre del. Det kommer att kännas rätt onaturligt med den steghastighet som gäller för att nå toppen men pole pole gäller och är mycket viktigt!  Lyssna på din guide. Glöm inte att dricka regelbundet – även om du inte är törstig.  Många campingplatser är lägre än dagens högsta punkt under vandringen. Detta underlättar din acklimatisering.

Har du valt en acklimatiseringsdag kommer din guide eller arrangör att optimera var och hur den skall ske.

Det finns läkemedel som sägs hjälpa kroppen att acklimatisera sig snabbare. Diskutera detta med din läkare innan resan.

MAT

Att äta bra och regelbundet är viktigt för att klara utmaningen att nå toppen. De flesta seriösa arrangörer serverar bra men enkel mat t ex ris och protein i form av kött, ägg, soppa, frukt etc. Ät! även om det känns tungt ibland. Illamående och aptitlöshet drabbar ”alla” men det är sällsynt att det utvecklar sig till AMS dvs akut höjdsjuka. Du behöver energireserver för att nå toppen att äta några kex och ta en ”sip of tea” hjälper mer än du kan tro.

Tre mål om dagen serveras er av de flesta arrangörer, men energibar, torkad frukt och nötter som mellanmål är bra att ha med.

VÄTSKETILLFÖRSEL UPPE PÅ KILIMANJARO

Första dagen under vandringen i regnskogen får du vattenflaskor (2 – 3 liter) av guiden. Längre upp används de bäckar som finns på berget till ert dricksvatten. Vi skandinaver är ju rätt känsliga så det är bra med vattenreningstabletter, speciellt de första dagarna.

Avdunstningen från kroppen är mycket högre än normalt – även om ni inte känner er svettiga. Sikta på att få i er minst tre liter vätska per dag. Förutom att riskera välbefinnandet går ner är risken högre för akut höjdsjuka om ni råkar ut för uttorkning. Att smaksätta vattnet kan hjälpa att få i sig tillräckligt.

DIN GUIDE

Den guide du har har också ett juridiskt ansvar för dig gentemot nationalparksförvaltningen dvs staten. Det är alltså viktigt att lyssna på din guide. Han har bra utbildning och talar flytande engelska (om din arrangör är seriös). Många chockas av kostnaden att vandra på Kilimanjaro men på plats ser man att det är en stor apparat. Är ni t ex 4 personer har ni en styrka på 15 till 20 personer.

  • Ni har
  • 1 guide per fyra/fem vandrare
  • 1 hjälpguide oftast
  • 3 porter per person
  • 1 kock
  • Samt ofta också
  • 1 serverings/kökspersonal
  • 1 latrinhanterare

SISU / PSYKE / J-AR ANAMMA

Att komma till toppen av Mount Kilimanjaro har mycket att göra med beslutsamhet. Det är fullt normalt att vilja ge upp vid några tillfällen. Slå bort tanken! Jag brukar med rätta säga att det inte är så mycket en fråga om en strapats som t ex ett maratonlopp utan enbart en fråga om tid. Du kommer säkert inte att få en andra chans så LÅT TIDEN GÅ – SÄTT DEN ENA FOTEN FRAMFÖR DEN ANDRA. Plötsligt är du uppe vid Gilmans point – ”rimmen” av kraterkanten. Vandringen därifrån till Uhuru Peak är trots höjden relativt enkel i jämförelse mot rasbranten tidigare under natten upp hit. Kommande timme har ni ”endast” 200 m stigning och det går upp och ner så ni har möjlighet att känna på befrielsen när det lutar neråt.

Märk: Du kan inte helt lita på dig själv över 4000 möh. Din guide kommer att övervaka dig. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp men också din guide och andra i din grupp om de säger att du måste gå ner.

GUIDE & ARRANGÖR

Det finns inte bara hur mycket info som helst om att vandra på Kili utan också hur mycket arrangörer som helst. Så det är inte lätt att välja. Har inte hört något illa om de svenska arrangörerna som existerat redan när jag bodde där nere (strax efter millenieskiftet). Personkemin mellan dig och guiden kan arrangören inte göra något åt men de skall se till att guiderna är bland de bästa då guiden är viktig och kan i slutändan vara den som ser till att du når toppen!

SLUTORD

Nu har jag säkert skrämt upp er med all info om huvudvärk etc men det är inte för inte jag varit upp fler än en gång. Det går att njuta av den fantastiska utsikten. Det är mäktigt att befinna sig flera km ovanför de stackmoln som likt bomullstussar seglar ovanför masajslätten. Ni kan också se Mount Meru i fjärran på vissa rutter. Och om ni når toppen infinner sig förstås en euforisk känsla och en ödmjukhet och respekt för berget.

Se till att njuta och ha kul på berget. En kortlek underlättar liksom att ge anekdoter och lyssna på andra människors berättelser.

KILIMANJARO SOM  SYMBOL FÖR DET FRIA AFRIKA

Den 22 oktober 1959 höll Julius Nyerere sitt berömda tal till världen och sina landsmän:

 “We, the people of Tanganyika, would like to light a candle and put it on the top of Mount Kilimanjaro which would shine beyond our borders giving hope where there was despair, love where there was hate and dignity where there was before only humiliation”.

Fritt översatt:

Låt oss tända ett ljus på toppen av Kilimanjaro som lyser ut över världen hopp där det tidigare bara fanns förtvivlan, kärlek där det tidigare bara fanns hat och stolthet där det tidigare bara fanns förnedring.

(Tanganyika var det första namnet på Tanzania – innan Zanzibar införlivades 3 år efter frigörelsen från britterna.)